Στην πρώτη συνάντηση του Σωματείου μας με τη νέα διοίκηση του Δήμου, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και αυτό της καθαριότητας των λαϊκών αγορών. Εννέα μήνες μετά και αφού τέθηκε σε πολλές συναντήσεις του Σωματείου με τη διοίκηση του Δήμου, το πρόβλημα παραμένει, όπως και τα περισσότερα από τα είκοσι πέντε και πλέον ζητήματα που έθεσε το Σωματείο μας. Η διοίκηση του Δήμου δεν δίνει λύσεις, δίνει όμως, εννέα μήνες μόνο υποσχέσεις!

dimos-neapolis-sykeon-2

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του την Πέμπτη 11 Ιουνίου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει τετραήμερο δράσεων και παρεμβάσεων σε όλες τις λαϊκές αγορές του Δήμου, αλλά και στην πλατεία Δημαρχείου. Συγκεκριμένα:

·         Παρασκευή 12 Ιουνίου, παρέμβαση στη λαϊκή αγορά της οδού Αγαμέμνονος, στην περιοχή της Ελπίδας, στον Εύοσμο

·         Σάββατο 13 Ιουνίου, α) στη λαϊκή αγορά της οδού Ιθάκης, στον Εύοσμο και β) στη λαϊκή αγορά της οδού Σιατίστης στο Κορδελιό

·         Δευτέρα 14 Ιουνίου στην πλατεία Δημαρχείου

·         Τρίτη 15 Ιουνίου α) στη λαϊκή αγορά της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Ελευθέριο Κορδελιό, β) στη λαϊκή αγορά της οδού Αχιλλέως, στον Εύοσμο και γ) στη λαϊκή αγορά της οδού Μ. Ασίας, στην Ηλιούπολη  

Σας επισυνάπτουμε τις δύο ανακοινώσεις που μοίρασε το Σωματείο μας α) στις λαϊκές αγορές και β) στην πλατεία Δημαρχείου, καθώς και φωτογραφικό και ηχητικό υλικό.

Οι δράσεις και παρεμβάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας ήδη άρχισαν να αποφέρουν καρπούς. Αρκετοί πωλητές άρχισαν να συμμορφώνονται και να μαζεύουν τα απορρίμματα τους. Για όσους επιμένουν να μη σέβονται, τη νομοθεσία, τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου, τους δημότες και τους κατοίκους της γειτονιάς που τους φιλοξενεί κάθε εβδομάδα και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου και αφήνουν το χώρο τους σαν χωματερή, καλούμε τη διοίκηση του Δήμου να επιβάλει όλα τα διοικητικά μέτρα που προβλέπονται από τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου.

Το θέμα της καθαριότητας των λαϊκών αγορών, τέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ), την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Σωματείου μας, συνάδελφο Χρήστο Ζησάκο, ο οποίος είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της  ΠΕΔ ΚΜ, ως δημοτικός σύμβουλους του Δήμου Νεάπολης Συκεών και έλαβε ομόφωνη απόφαση η οποία, περιληπτικά, περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1.       Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Ομοσπονδία των πωλητών των λαϊκών αγορών, ώστε να γίνουν συστάσεις στα μέλη της, για εφαρμογή της νομοθεσίας και του κανονισμού καθαριότητας του κάθε Δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση να επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται.

2.       Να οριοθετηθούν οι δρόμοι, οι οποίοι θα φυλάσσονται, να διαγραμμιστούν και να αριθμηθούν όλοι οι χώροι – πάγκοι που καταλαμβάνουν οι πωλητές.

3.       Να επανέλθει η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών στα πολεοδομικά συγκροτήματα Θεσσαλονίκης και Αττικής, από τις Περιφέρειες στους Δήμους. Το αίτημα θα τεθεί στο Δ. Σ. της ΚΕΔΕ και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

4.       Να κοστολογηθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν οι Δήμοι στις λαϊκές αγορές και να καταβάλλονται τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά στους Δήμους.

5.       Να ληφθούν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι παράνομοι πωλητές οι οποίοι και δεν πληρώνουν και ρυπαίνουν.

thumbnail

Το Σωματείο μας δεν πρόκειται να υποχωρήσει μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος.