Η ΟΙΥΕ λέει όχι στην λειτουργία των σουπερ Μαρκετ την Κυριακή

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) χαρακτηρίζει  απαράδεκτη η δήλωση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη για το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ την Κυριακή των Βαϊων καθώς εκτιμούν ότι πρόθεση του Υπουργού είναι διεύρυνση του ωραρίου  λειτουργίας των καταστημάτων σε όλο το εμπόριο την επόμενη ημέρα της πανδημίας.  Το άνοιγμα των στων σούπερ μάρκετ την Κυριακή εκθέτει σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως κοινωνική ανάγκη καθώς η μείωση των εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών δεν αφήνουν περιθώρια για αύξηση της ζήτησης.

Καλούν δε την κυβέρνηση αυτή την στιγμή να δώσει προτεραιότητα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δημόσια υγεία και στην προστασία της υγείας των εργαζομένων

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας 
Επιμένει ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Α.Γεωργιάδης, στο άνοιγμα των σούπερ μάρκετ την Κυριακή, η οποία εκθέτει σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως κοινωνική ανάγκη.
Καμία αύξηση της ζήτησης δεν μπορεί να προκύψει, όταν όλοι οι εργαζόμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ήδη πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί μισό μισθό, όσοι πάρουν δώρο Πάσχα θα το πάρουν μισό και οι υπόλοιποι θα πάρουν το δώρο ως 30/6, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σημειώσει μηδενικό εισόδημα.
Είναι αδύνατο, λοιπόν, να προκύψει αύξηση της ζήτησης λόγω εορτών και σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ, που έχουν σηκώσει το βάρος αυτής της περιόδου, δικαιούνται την ξεκούραση της Κυριακής.
Η υποτιθέμενη αύξηση της ζήτησης λόγω εορταστικής περιόδου είναι ένα προκάλυμμα για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Υπουργού, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει την προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου  λειτουργίας των καταστημάτων σε όλο το εμπόριο την επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Απαιτούμε να μην ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή!
Πρώτη προτεραιότητα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δημόσια υγεία!  Πρώτη προτεραιότητα η προστασία της υγείας των εργαζομένων!