Κορονοϊός: Ανατολική Ευρώπη και Ελλάδα στο καλό σενάριο

Προς το παρόν η Ανατολική Ευρώπη αντέχει. Και αντέχει στα πολύ δύσκολα. Η σύγκριση με τη Δυτική, σε ότι αφορά τα πλήγματα από τον κορονοϊό, τα λέει όλα.

Αν υπάρχει ένα γεωγραφικό σημείο του πλανήτη (εκτός από τα πολύ απομακρυσμένα) που η μάχη κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να πεις κανείς ότι έχει κερδηθεί (τουλάχιστον σε πρώτη φάση και μέχρι νεωτέρας) αυτό είναι το δίχως άλλο η ανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμαστε, εννοείται, στο καθαρά γεωγραφικό ορισμό της φράσης ο οποίος φυσικά περιλαμβάνει και την Ελλάδα ως το νοτιότερο κράτος της βαλκανικής χερσονήσου.

Η απλή καταγραφή των στοιχείων που αφορά τις χώρες δεξιά από μία νοητή γραμμή την οποία μπορείτε να χαράξετε στο χάρτη της Ευρώπης από την Πολωνία και την Τσεχία μέχρι την Ελλάδα πείθει ακόμα και τον πιο δύσπιστο ότι οι χώρες που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Γηραιάς Ηπείρου έχουν «χτυπηθεί» πολύ λιγότερο από το φονικό ιό και στις επικράτειες τους η κατάσταση είναι σαφώς διαχειρίσιμη.

Κορονοϊός: Ανατολική Ευρώπη και Ελλάδα στο καλό σενάριο - Γιατί αντέχουν

Xαρακτηριστικό παράδειγμα η Πολωνία. Με πληθυσμό σχεδόν 40 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση πολύ μεγάλη, η χώρα μετράει 3627 κρούσματα και 79 θανάτους. Είναι σαφές ακόμα και με την πρώτη ανάγνωση ότι το ποσοστό των θανάτων σε αναλογία με τα κρούσματα είναι πέρα από κάθε αμφιβολία μικρό.

Η Ρουμανία, με πληθυσμό, 20 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει 3613 κρούσματα και 146 θανάτους. Περισσότερους από την πιο μεγάλη Πολωνία αλλά πολύ λιγότερους από το Βέλγιο και την Πορτογαλία στη δυτική Ευρώπη που με σαφώς λιγότερο πληθυσμό έχουν πολλαπλάσιους νεκρούς (αλλά και κρούσματα).

Για την Ελλάδα τα πράγματα μας είναι γνωστά. Το Σάββατο το απόγευμα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα έφτασαν τα 1613 και οι θάνατοι τους 68.

Εξίσου καλά όμως τα πηγαίνει το σύνολο των Βαλκανίων. Η Σερβία με σχεδόν 7 εκατομμύρια πληθυσμό έχει φτάσει τα 1623 κρούσματα και τους 44 θανάτους. Αναλογικά, από την άποψη των αριθμών, τα πηγαίνει εξαιρετικά.

Η Κροατία, από την πλευρά της, έχοντας 4 εκατομμύρια πολίτες στο έδαφός της, έχει καταγράψει 1126 κρούσματα και 12 θανάτους.

Ακόμα πιο θετικό και πιο ελπιδοφόρο για το άμεσο μέλλον όμως είναι το παράδειγμα της Ουκρανίας. Με πληθυσμό κοντά στα 43 εκατομμύρια ανθρώπους, η χώρα έχει φτάσει μόλις τα 1096 κρούσματα και τους 28 θανάτους. Παρόμοια είναι η εικόνα σε κράτη όπως η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τσεχία και η Σλοβακία.

Κάποια στιγμή οι αρμόδιοι επιστήμονες που θα μελετήσουν με επάρκεια όλα τα δεδομένα θα δώσουν τις απαντήσεις.

Μέχρι τότε «Μένουμε Σπίτι» και κρατάμε την Ελλάδα στο καλό, ανατολικό θα έλεγε κανείς, σενάριο.

πηγή:  Νίκος Γιαννόπουλος news247.gr