Ενημέρωση από την συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ

Την Δευτέρα 7/10/2019 συνεδρίασε η Ε.Ε. της ΕΔΟΘ με πλήρη απαρτία μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη Ε.Ε. που αφορούσε τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συμμετείχαν μόνο 5 από τα 11 μέλη εκ των οποίων τα 2 μέλη της παράταξης μας οπότε και θεωρήθηκε άτυπη. Στο Γενικό Συμβούλιο που ακολούθησε για το ίδιο θέμα επίσης δεν συμπληρώθηκε απαρτία καθώς συμμετείχαν μόνο 19 από τα 50 μέλη από τα οποία 7 ήταν μέλη της παράταξης μας ( μία δικαιολογημένη απουσία).

Η τελευταία ΕΕ. συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την αγωγή του ΟΑΣΘ εναντίον της ΕΔΟΘ. Η συγκεκριμένη αγωγή κατατέθηκε το καλοκαίρι και αφορά στην γνωστή υπόθεση την οποία η παράταξη μας έφερε στην επιφάνεια και που έχουμε αναφέρει σε πολλές ανακοινώσεις μας.Στην συνεδρίαση αυτή παρακολουθήσαμε μια επανάληψη αυτών των 2 ετών με μέλη τόσο της ΔΑΚΕ όσο και της Συνδικαλιστικής Πρωτοπορίας (ΠΑΣΚΕ) να διαχέουν την ευθύνη τόσο σε όλες τις παρατάξεις που συμμετείχαν στο όργανο τα τελευταία 6 χρόνια όσο και στα πρωτοβάθμια σωματεία. Θυμίζουμε ότι όσα αφορούν στο όργανο έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και τα δικαστήρια πλέον θα αποδόσουν ευθύνες.

Η σοβαρή εξέλιξη αυτής της υπόθεσης είναι η ψηφοφορία που ακολούθησε. Από κοινού ΔΑΚΕ και Συνδικαλιστική Πρωτοπορία ( ΠΑΣΚΕ) θέσαν θέμα οικονομικού διακανονισμού με τον ΟΑΣΘ επικαλούμενες τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει μια αγωγή. Ως παράταξη επιμείναμε στις θέσεις μας

α) Να γίνει επίσκεψη στον/στην εισαγγελέα που χειρίζετε την υπόθεση με σκοπό να επισπευθούν οι διαδικασίες της αγωγής που κατέθεσε η ΕΔΟΘ ώστε αν αποδοθούν ευθύνες το ποσό που θα κερδίσει το όργανο να αποδοθεί στον ΟΑΣΘ. ( Πρόταση και του δικηγόρου της ΕΔΟΘ)

β) Όπως και στην προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ έτσι και σε αυτήν να ζητηθεί να παγώσει την διαδικασία εως να τελεσιδικήσει η υπ΄ποθεση της αγωγής της ΕΔΟΘ

γ) Να ενημερωθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία που απαρτίζουν την ΕΔΟΘ

δ) Να τεθεί το θέμα στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ το οποίο αποτελεί και το ανώτερο όργανο της ΕΔΟΘ.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπέρ ή κατά του οικονομικού διακανονισμού με τον ΟΑΣΘ  προέκυψαν 6 Υπέρ ( ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), 4 Παρόν ( η παράταξη μας και το ΠΑΜΕ), 1 λευκό ( Παρεμβάσεις).

Εν κατακλείδι, καιρούς τόσο κρίσιμους για τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και για την ίδια μας την ζωή η ΕΔΟΘ οφείλει να σταθεί αρωγός όλων των εργαζομένων μελών της . Θα πρέπει να ανασυνταχθεί  και να επαναλειτουργήσει με νέους όρους και με  μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων σε ένα ευρύτερο προδευτικό μέτωπο. Η ακεραιότητα κάθε οργάνου διασφαλίζετε μόνο από την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και για αυτήν θα πρέπει να αγωνιστούμε το επόμενο διάστημα.